Akademik, scenarista, slučajni reper, kompleksna ličnost, pjesnik vječnik. Sve su ovo uloge Abdulaha Sidrana, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika koji je preminuo 23. marta 2024. godine i čija djela ostaju u naslijeđe društvu BiH i regiona. "Ostao je u velikim idejama", priča Lejli u podcastu njegov blizak prijatelj, pjesnik i skejter Boris Lalić i otkriva Sidranov posljednji projekat na kojem je radio. Kako je rad na Sidranovom scenariju za film (A)torzija, koji je osvojio Zlatnog medvjeda u Berlinu, doživio režiser Stefan Arsenijević? Kako je Sidran smislio početak filma Kuduz otkriva režiser Ademir Kenović, njegov prijatelj od djetinjstva. Šta o Sidranovoj osobnosti i djelu kažu starije generacije građana Beograda i Podgorice, te mlađe Sarajeva? Sjećate li se vi Dolly Bell?





Oko 70 posto roditelja ne izvršava obavezu plaćanja alimentacije za djecu, pokazuju podaci udruženja roditelja. Krivce vide, kako u neodgovornim roditeljima, tako i u nepostojanju funkcionalnog i održivog sistema. O mogućem uspostavljanju alimentacionog fonda, iz kojeg bi se finansiralo izdržavanje djece čiji roditelji ne uplaćuju alimentaciju, priča se u oba bh. entiteta već nekoliko godina, ali zakoni još nisu u proceduri.






Političari na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini imaju primanja i do pet puta veća od građana. Sa druge strane, minimalna plata u zemlji, zavisno od entiteta, iznosi od 600 do 900 KM (oko 300 do 450 eura), dok je prosječna oko 1.400 maraka (oko 700 eura).
Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju? Šta Zapad čini Zapadom, a Bosnu Bosnom? U Glasom mladih govori Nikola Lero, pjesnik, ambasador mira UNESCO-a u BiH i uposlenik na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji.