Predsjednik Irana Ebrahim Raisi, ministar vanjskih poslova Hoesin Amir- Abdolahian i još šest osoba poginuli su u padu helikoptera u blizini azerbejdžanske granice, potvrdio je Teheran. Olupina letjelice pronađena je nakon cjelonoćne potrage. Očekuje se da će dužnost predsjednika preuzeti prvi potpredsjednik Mohamad Mokber.
Spasioci rade na pronalaženju tijela na mjestu gdje se 20. maja helikopter s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem srušio u maglom prekrivenom planinskom području na sjeverozapadu zemlje. Ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian također je među poginulima, zajedno sa još sedam osoba.


Radio Farda RSE je intervjuisao Iranku koja je nedavno privedena jer nije nosila hidžab ili islamsku maramu. Ona je među desetinama žena koje su uhapšene posljednjih sedmica u Iranu, gdje vlasti intenziviraju provođenje nošenja hidžaba.

Spasilačke ekipe tragaju za helikopterom sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i ministrom spoljnih poslova Hoseinom Amir-Abdolahjanom (Amir-Abdollahian), za koji je iranska zvanična novinska agencija IRNA 19. maja navela da je imao problema sa sletanjem po magli na severozapadu Irana.





Izbor fotografija iz regija koje pokrivaju servisi Radija Slobodna Evropa u 20. sedmici 2024.

Dok ruske snage napadaju preko granice na severu i nemilosrdno bombarduju drugi po veličini grad u Ukrajini, vatrogasci u Harkivu imaju posebno težak posao. Jedan od njih kaže da je uobičajena smena od 48 sati "rulet".
Vatre koje već milenijumima prouzrokuje divlji gas, i dalje tinjaju u izolovanim područjima istočne Rumunije.


Sjedinjene Američke Države su dugo bile daleko najveći snabdjevač oružjem svog najbližeg bliskoistočnog saveznika, a slijede Njemačka, čija snažna podrška Izraelu djelimično odražava iskupljenje za nacistički holokaust, te Italija.
Francuska je proglasila vanredno stanje u Novoj Kaledoniji dajući vlastima dodatna ovlašćenja na ostrvu. Nemiri su izbili zbog predloženih izmjena u ustavu Francuske kojim će se dati glasačko pravo velikom broju nedomorodačkog stanovništva na arhipelagu, pišu svjetski mediji.