www.24ur.com Manco Košir smo poznali vsi. Kot novinarko, univerzitetno profesorico, publicistko in nekdanjo filmsko igralko. Bila je avtorica številnih novinarskih prispevkov, člankov in knjig, bila je pa tudi velika aktivistka. Bila je tudi kandidatka na listi VESNE za letošnje evropske volitve. Po dolgi bolezni, ki jo je pogumno bila, se je Koširjeva poslovila. Zdaj pa se od nje poslavljajo mnogi slovenski politiki, kulturniki, prijatelji in vsi drugi, ki so jo spremljali skozi leta in občudovali njeno delo.
www.24ur.com Promet na Linhartovi cesti med križiščema z Železno cesto in Topniško ulico se bo povsem zaustavil. Popolna zapora bo trajala vse do konca julija, ko bodo dela končana, pa bo ta mestna prometnica po celotni dolžini razširjena v štiripasovnico. In v katerih delih prestolnice bo treba zaradi zapor še posebej načrtovati pot?
www.24ur.com Današnji dan ni prost za vse, med drugim za zaposlene v zdravstvu, gasilce, policiste, operaterje na številki 112 ... Vsem tem poklicem je skupno, da opravljajo poleg rednega dela tudi dežurstva, ki vključujejo tudi nočno delo, 365 dni v letu, 24 ur na dan. Dežurstvo in nadurne oblike dela pa se po naši zakonodaji, tako ugotavlja Matija Žerdin iz Mladih zdravnikov, ne priznavajo v delovno dobo. Da opozori na nepravilnosti glede vrednotenja dežurstev, je zato ministru za delo Luki Mescu in zdravstveni ministrici Valentini Prevolnik Rupel poslal odprto pismo. Nanj mu ne eden ne drugi še nista odgovorila, a ga to ne bo ustavilo. Če bo treba, bodo začeli zbirati tudi 5000 podpisov za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.
www.24ur.com Najbolj zaželene slovenske destinacije, kot so Obala, Bled, Kranjska Gora in Ljubljana, so še pred začetkom spomladanskih počitnic pričakovale dobro zasedenost, celo boljšo od lanskoletne, a so hotelirji zaradi slabega vremena prejeli številne odpovedi rezervacij. Kljub temu v Kranjski Gori beležijo med 60- in 70-odstotno zasedenost, na Obali pa je samo v Piranu včeraj prespalo 4600 gostov. Promenade, trgi, restavracije in lokali so bili polni kot sredi poletja, čeprav je pogled na turiste v jaknah, nekatere celo bundah, razkrival, da gre šele za uvod v turistično sezono.
www.24ur.com Smrti sedemletne hčere si Ahmed Alhashimi ne bo nikoli odpustil. S solzami v očeh pripoveduje, kako je bilo morje edina rešitev, ki jo je imel. A prav na morju, med prečkanjem Rokavskega preliva, je Sara za vedno zaprla svoje oči. Na čolnu, ki bi jo moral popeljati v varen pristan, jo je namreč skupina moških zmečkala do smrti. "Nisem je mogel zaščititi. Tega si ne bom nikoli odpustil," pove njen oče.
www.24ur.com Šport piše čudne zgodbe in ena izmed takšnih se je zgodila v 34. krogu španske nogometne tretje lige. Tekmeca sta bila nekdanji španski prvak Deportivo La Coruna in nogometni malček CD Arenteiro. Pri slednjemu je moral po spletu naključij v vratih zaigrati trener vratarjev Diego Rivas, ki se je v zadnji minuti izkazal s podajo pri izenačujočem zadetku.
www.24ur.com Majo Zupan je Slovenija prvič spoznala v vlogi Miss Slovenije leta 2017, trenutno pa jo vse pogosteje srečujemo v igralskih vodah. Tudi sama pravi, da ima raje kot sprehajanje po modnih brveh, vživljanje v druge like. Simpatična 25-letnica je izjemno ambiciozna, poleg redne službe še vedno študira, njeni cilji za prihodnost pa so jasni. Kako je bilo snemati serijo Skrito v raju, kaj počne, ko je prosta in ali v njej še vedno tli želja po tujini, je zaupala v POPkastu.
www.24ur.com Križarjenje po Mediteranu, plezanje v gorah, dopust na hrvaški obali, za vse to so se odločili, nekaj pa jih je ostalo doma, z družino in prijatelji. Nekateri so nam svoje načrte izdali pred kamero, spet o drugih vsak dan prek družbenih omrežij izvemo, kako in kje potujejo.
www.24ur.com Vstop Slovenije v EU pred dvema desetletjema je bil velika prelomnica tudi za gospodarstvo, podjetja. Prej omejena predvsem na slovenski trg in države nekdanje Jugoslavije, so podjetja dobila veliko priložnost: vstop na velik evropski trg in to brez carin, z manj birokracije. Ob številnih priložnostih, ki jih je odprlo članstvo, pa jih je Slovenija očitno več zapravila kot izkoristila. Statistika življenjskih standardov namreč razkriva, da je naša država med deseterico, ki se je evropski družini priključila pred dvema desetletjema, v tem času napredovala najmanj. Slovenijo prepogosto zapuščajo najbolj perspektivni kadri, na drugi strani pa se zdi, da smo, ko gre za privabljanje tujega kapitala, še vedno razmeroma neuspešni. Zakaj?
www.24ur.com V 77. letu starosti je umrla novinarka in publicistka Manca Košir, so potrdili v krogu njene družine. Bila je izredna profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede in avtorica številnih poljudnoznanstvenih, strokovnih in znanstvenih člankov ter številnih knjig.
www.24ur.com Naš sanjski moški Blaž Kričej Režek ne obvlada samo vseh motornih plovil na vodi, zdaj pilotira tudi letalo. Do zaključnega izpita mu je ostalo še nekaj ur z inštruktorjem, našo novinarko Anastasijo Jović pa je vzel s seboj in jo popeljal v zrak. V roku nekaj let si želi imeti lastno letalo in z njim kakšno dekle odpeljati tudi na zmenek. Zajtrk na Krku, kosilo v Budimpešti in večerja?
www.24ur.com Bayer Leverkusen še naprej ostaja neporažen. Varovanci Xabija Alonsa so za novo zmago poskrbeli na prvi tekmi polfinala Lige Evropa, saj so na kultnem Olimpicu premagali Romo z 0:2. Po zadetkih Floriana Wirtza in Roberta Andricha se zdi, da so lekarnarji z eno nogo že na poti na letalo v Dublin, ki bo 22. maja gostil finale Lige Evropa.
www.24ur.com V 10. sezono MasterChefa se je kot močna nasprotnica tekmovalki vrnila lanskoletna finalistka Anja Fir. Kuhala je proti Blanki Erniša in znova dokazala, da je vredna svojega naziva polfinalistke, ki si ga je v lanski sezoni trdo prigarala. Mirna Belokranjka je sprejela povabilo v našo kuhinjo in z nami za spletno oddajo MasterChef: Kuhna pripravila kratek, približno 10-minutni recept, med kuhanjem pa z nami obujala spomine na snemanje kuharskega šova in nam zaupala, kakšno je življenje po MasterChefu.
www.24ur.com Nekdanji revizor kakovosti pri Boeingovem dobavitelju Spirit AeroSystems in eden prvih žvižgačev, ki je razkril proizvodne napake na letalih 737 MAX, je po boju z nenadno okužbo umrl v torek zjutraj. Josh Dean je zaradi težav z dihanjem v bolnišnico odšel že pred dobrima dvema tednoma, nato pa se je okužil še z bakterijo, ki se je hitro razširila. Pred njegovo smrtjo so tako zdravniki razmišljali celo o amputaciji obeh nog in rok.
www.24ur.com ZDA obtožujejo Rusijo, da je v Ukrajini uporabila kemično orožje kot "metodo vojskovanja" in s tem kršila mednarodne zakone, ki prepovedujejo uporabo kemičnega orožja. Uporabili naj bi dušilno sredstvo kloropikrin, ki ga sicer kot bojni strup poznamo že iz časa prve svetovne vojne. ZDA so sicer uvedle dodatne sankcije proti več deset posameznikom in okoli 200 podjetjem, povezanim z rusko orožarsko industrijo, so sporočili iz Washingtona. Ruske sile so medtem zavzele vas Berdiči v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ob tem je ukrajinska vojska potrdila, da je njihov sovražnik dosegel preboj na območju vasi Očeretine, ki leži dobrih deset kilometrov severno od Berdičev.
www.24ur.com Hrvaška policija je po nalogu urada evropskega javnega tožilca (EPPO) zaradi suma zlorabe evropskih sredstev pridržala nekdanjega pomočnika kulturne ministrice ter nekdanjega dekana in profesorja geodetske fakultete v Zagrebu. Državo in EU so po ocenah EPPO oškodovali za več kot milijon evrov.
www.24ur.com Slovenija je edina država v Evropski Uniji, kjer tudi drugega maja praviloma še počivamo po kresovanjih, praznovanjih in piknikih. A vendarle ne vsi. Še več dela kot običajno so imeli na primer prodajalci na bencinskih servisih in v manjših, zasebnih trgovinah, ki so, tako kot ob nedeljah in ostalih praznikih, lahko odprti. In kaj so ljudje nujno potrebovali? Česa je že zmanjkalo?
www.24ur.com Policija je začela odstranjevati barikade okoli tabora na kalifornijski univerzi v Los Angelesu, ki so ga postavili propalestinski protestniki. Med aretacijami pa je tudi univerza izdala ukaz za evakuacijo. Ameriški policisti so pridržali okoli 100 protestnikov. Zaradi vse ostrejših protestov študentov proti vojni v Gazi je morala sicer policija v minulih dneh posredovati na več univerzah. Predsednik ZDA Joe Biden je v kratkem nagovoru Američanom izrazil podporo svobodi govora in protestom, vendar obenem tudi vladavini prava.
www.24ur.com Branilec Paris Saint-Germaina Lucas Hernandez si je na sredini tekmi lige prvakov z Dortmundom strgal sprednjo križno vez v levem kolenu, kar pomeni, da je vprašljiv njegov nastop v francoskem dresu na evropskem prvenstvu v Nemčiji, je sporočil njegov klub. Francoski reprezentant bo opravil še slikanje z magnetno resonanco, nato pa ga v prihodnjih dneh čaka operacija, je dodal PSG.
www.24ur.com Cene na hrvaškem nepremičninskem trgu še naprej naraščajo, a očitno to povpraševanja nič kaj dosti ne zmanjšuje. Pa ne le tistega po stanovanjih, temveč tudi po garažah. V vseh večjih hrvaških mestih namreč močno primanjkuje parkirnih mest, zato se tudi cene garaž dvigajo visoko v nebo. Sploh tiste na "elitnih" lokacijah. Nedavno je tako lastnik garaže v središču Zagreba 38 kvadratnih metrov prodal za vrtoglavih 150.000 evrov.