Viši sud u Londonu odobrio je danas osnivaču Vikilisa Džulijanu Asanžu pravo na žalbu protiv izručenja u SAD.
Međunarodni sud pravde (MSP) zatražio je danas izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua zbog navodnih ratnih zločina.
Sukob Izraela i Hamasa – 227. dan. IDF su tokom prethodnog dana izvele nove napade na izbegličke kampove Nuseirat i Džabalija, kao i grad Gazu, u kojima je poginulo najmanje 40 osoba. Operacije su nastavljene i u Rafi, u kojima su poginula dvojica izraelskih vojnika. Dalje od borbi, Jordan zahteva međunarodnu istragu o mogućim ratnim zločinima u palestinskoj enklavi, dok je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u svojoj diplomatskoj misiji posetio Saudijsku Arabiju i Izrael, gde je sa vlastima razgovarao o situaciji u Pojasu Gaze.  
Svi pokušaji za uspostavljanje nezavisnosti kineskog regiona Tajvan osuđeni su na propast, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Laj Čing-tea preuzeo dužnost novog tajvanskog predsednika.
U Vašingtonu danas počinje dvodnevni transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope, na kome će se raspravljati o ključnim aspektima regionalne saradnje i razvoja, kao što su prevazilaženje barijera za unapređenje trgovine, energetski potencijali regiona, nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije, digitalizacija i razvoj finansijskog sektora.
Pored iranskog predsednika Ebrahima Raisija i ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, identifikovane su još tri osobe poginule u padu helikoptera na severozapadu Irana, javila je iranska državna novinska agencija IRNA. Poginuli su imam u gradu Tabrizu ajatolah Mohamed ali Al-e Hašem, načelnik iranske provincije Istočni Azerbejdžan, general Malek Rahmati i komandant jedinice za zaštitu predsednika Sardar Sejed Mehdi Musavi. Poginuo je i određeni broj telohranitelja i posade helikoptera koji još nisu identifikovani. 
EU i lideri više zemalja uputili su saučešće iranskom narodu povodom pogibije predsednika te zemlje Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih članova delegacije i posade u padu helikoptera.
Zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihteru pogodio je danas kineski region Sinđang, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).
Moguća lokacija na kojoj se nalazi helikopter u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi utvrđena je posle višečasovne potrage, saopštio je komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) za provinciju Istočni Azerbejdžan.
Sukob Izraela i Hamasa – 226. Izraelska vojska saopštila je da nastavlja da deluje u Džabaliji i Rafi. IDF su, istovremeno, pozvale Palestince da se evakuišu iz primorskih naselja na severu Gaze. Sa druge strane, Ministarstvo zdravlja, koje vodi Hamas, saopštilo je da je od 7. oktobra prošle godine u izraelskim napadima stradalo ukupno 35.386 Palestinaca.
Izraelske odbrambene snage (IDF) su danas objavile da su dvojica izraelskih vojnika poginula tokom borbi u južnom delu Pojasa Gaze.
Prema poslednjim informacijama, najmanje 31 osoba je ubijena, a više desetina povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Pojasa Gaze, saopštila je palestinska Agencija za civilnu odbranu Gaze.
U poplavama koje su izazvale nove obilne padavine u Avganistanu, poginule su 84 osobe, nakon nedelja razornih bujica u kojima su već nastradale i nestale stotine ljudi, saopštile su danas lokalne vlasti.
Jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Safadi saopštio je danas da njegova zemlja zahteva međunarodnu istragu o navodnim brojnim ratnim zločinima koji su počinjeni tokom rata Izraela i Hamasa u Gazi.
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu optužio je svog koalicionog partnera, ministra ratnog kabineta Benija Ganca koji je zapretio ostavkom ako Netanijahu ne usvoji plan za Gazu do 8. juna, da "upućuje ultimatum premijeru, umesto Hamasu".
Francuska je pokrenula veliku operaciju u kojoj učestvuje više od 600 žandarma, kako bi u potpunosti povratila kontrolu nad putem između glavnog grada Nove Kaledonije Numee i aerodroma u toj francuskoj prekomorskoj teritoriji, gde je šest ljudi poginulo u neredima.
Nekadašnji predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao je u govoru u Nacionalnoj streljačkoj asocijaciji (NRA) da ce olakšati propise o posedovanju oružja koje je uveo demokratski predsednik Džozef Bajden.
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, koji je u poseti Saudijskoj Arabiji, razgovarao je sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom o ratu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i o postizanju širokog bilateralnog sporazuma između dve zemlje, javila je saudijska državna novinska agencija.
  TEL AVIV, 18. maja (Tanjug) – Izraelski ministar Beni Ganc saopštio je da je prethodno savetovao premijera Benjamina Netanijahua da pokrene kopnenu ofanzivu na Rafu ranije, što je premijer navodno odbio.
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 225. dan. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je u napadu na operativni centar u Dženinu likvidiran uticajni ekstremista. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da se "obavezuje" da vrati preostale taoce kući, nakon što je prethodno saopšteno da su izraelske snage pronašle tela troje talaca koje je oteo Hamas. Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila je da je primila izveštaj o incidentu 76 nautičkih milja severozapadno od grada Hodejda u Jemenu.