Udruženje novinara Republike Srpske je povodom Međunarodnog dana slobode medija, danas proglasilo DŽulijana Asanža počasnim članom tog udruženja.
Nakon što je stranka Most predložila raspisivanje ustavotvornog referenduma prema kojem poslanici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru više ne bi mogli da glasaju o imenovanju vlade i donošenju budžeta, oglasio se profesor ustavnog prava Branko Smerdel upozorenjem da je reč o "nečuvenoj ustavnoj (de)konstrukcija" iz stranke Bože Petrova.
Prvi cilj odbrane predsednika Atlas grupe Duška Kneževića je da se on brani sa slobode, izjavio je jedan od njegovih advokata Tobi Kedman i istakao da je sada najvažnija bezbednost njegovog branjenika jer, kako kaže, ako mu se nešto desi to će biti odgovornost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.
Bosna i Hercegovina je na stranputici koja ima dve varijante - da ode u provaliju ili da se vrati na normalan put, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je napad u kojem je oštećena kuća povratničke porodice u Gacku i od nadležnih zatražio pronalaženje napadača.
Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je Milošu Vučeviću u svoje i u ime Skupštine Crne Gore izbor na mesto predsednika Vlade Republike Srbije.
Zdravko Đukanović, advokat vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića, izjavio je da je njegov branjenik u iskazu pred sudijom Višeg suda u Podgorici rekao da je policijsko tužilački progon protiv njega počeo kada je odbio da lažno optuži deo zaposlenih u svojoj kompaniji da su prali novac za bivši opozicioni Demokratski front.
Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Palamentarne skupštne BiH Radovan Kovačević naglasio je danas da "sramna rezolucija o Srebrenici", ukoliko bude usvojena u Generalnoj skupštini UM, neće imati apsoluto nikakvu težinu i značaj u Bosni i Hercegovini i da je niko i neće prihvatiti, između ostalog zato što su tim predlogom prekršeni poslovnik u radu Predsedništva BiH, Ustav procedure i zakoni.
Redovna sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH biće održana 15. maja, saopšteno je iz SB UN.
Predsednik i poslanik Demokratske narodne partije Milan Knežević poručio je danas da premijer Milojko Spajić nema njegovu podršku da Crna Gora glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da su se navršile 33 godine od "Zadarske kristalne noći", odnosno planskog etničkog čišćenja Srba iz Zadra i okoline za koje niko nije kažnjen i koje, kako je rekao, nikada ne smemo zaboraviti.
Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije služio je danas, na Veliki četvrtak, svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice - crkvi Ružici na Kalemegdanu, objavljeno je na sajtu Srpske parvoslavne crkve.
Veliki broj vernika iz regiona je, pred vaskršnje praznike, u poseti manastiru Ostrog, koji je najposećenija svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Na praznik Veliki četvrtak najviše vernika je došlo iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, kako bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog.
Nakon najave advokatskog tima predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, da bi u procesu, koje je protiv njega u Sudu BiH pokrenulo Tužilaštvo, da će tražiti da kao svedok bude pozvan Kristijan Šmit, ekspert za ustavno pravo iz BiH Davor Trlin tvrdi da zakon ne kaže eksplicitno da strani državljanin može biti svedok, ali ni da ne isključuje tu mogućnost. Dodiku i vršiocu dužnosti Službenog glasnika Republike Srpske Milošu Lukiću se sudi zbog nepoštovanja odluka Šmita, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visoki predstavnik.
Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija izjavio je da je, kako je naveo, "nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni predlog rezolucije" o Srebrenici upućen predsedniku Generalne skupštine UN i svim stalnim misijama u UN.
Na zahtev Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu je danas uhapšen bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i medija, sada glavni konzervator u Upravi za zaštitu kulturne baštine, zbog sumnje na korupciju i to u sklopu istrage na Geodetskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.
Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nezvanično je lideru HDZ i premijeru Andreju Plenkoviću predložio Predraga Mišića, koji je srpske nacionalnosti i hrvatski branitelj, za ministra branitelja u novoj hrvatskoj vladi.
Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN ugrozilo bi dugotrajan posleratni proces zaceljenja BiH i izazvalo unutrašnje sukobe, upozorava se u 31. izveštaju Vlade Republike Srpske dostavljenom Savetu bezbednosti UN.
Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima modri kučak, pas modrac, pas modrak, pas modrulj ili zupka.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ne poštuje sam sebe, već naloge Amerike, Velike Britanije jer su dozvolili obraćenje neizabranog predstavnika Kristijana Šmita, rekao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dodajući da pet milijardi ljudi na svetu ne podržavaju rezoluciju o Srebrenici.