■ 323. pre naše ere - Aleksandar Veliki, slavni makedonski kralj i jedan od najvećih vojskovođa starog veka, umro je u 32. godini života u Vavilonu.
■ 1048. - Rođen je Omar Hajam, perzijski pesnik, matematičar, astronom i filozof.
■ 1096. - Oko 800 Jevreja je ubijeno u Vormsu tokom Prvog krstaškog rata.
■ 1268. - Mamelučki sultan Baibars uništio je križarsku kneževinu Antiohiju.
■ 1291. - Nakon šest sedmica opsade pada Akkon, poslednje veliko uporište kršćanskih snaga, u ruke muslimanskih Memluka. Sa ovim su krstaški ratovi defintivno propali.
■ 1410. - Umro je Rupert I, rimsko-nemački kralj.
■ 1475. - Rođen je Alfons V, portugalski princ.
■ 1565. - Počela je velika opsada Malte, u kojoj su osmanske snage neuspešno pokušale da osvoje Maltu.
■ 1652. - Roud Ajland je usvojio prvi zakon u anglofonoj Severnoj Americi kojim je ropstvo stavljeno van zakona.
■ 1756. - Počeo je Sedmogodišnji rat kada je Velika Britanija objavila rat Francuskoj.
■ 1781. - Španci su u Kusku, u Peru, pogubili Tupak Amarua II, vođu ustanka naroda Inka protiv španske vlasti.
■ 1799. - Umro je francuski dramski pisac Pjer Bomarše, autor komedija 'Seviljski berberin' i 'Figarova ženidba', koje su inspirisale Đoakina Rosinija i Volfganga Amadeusa Mocarta da komponuju istoimene opere.
■ 1800. - U Sankt Peterburgu je umro ruski vojskovođa i strateg Aleksandar Suvorov, koji je ratovao punih 55 godina i vodio ukupno 60 bitaka. Mnogo je učinio u uzdizanju i vaspitanju ruskih vojnika, a osim vojne nauke proučavao je matematiku, geografiju i istoriju. Krajem 1779. je naimenovan za vrhovnog carskog zapovednika. U SSSR-u je 1942. uveden Orden 'Suvorov' za visoke vojničke vrline.
■ 1803. - Velika Britanija objavila rat Francuskoj zbog Napoleonovog uplitanja u unutrašnje stvari u Italiji i Švajcarskoj.
■ 1804. - Napoleon Bonaparta proglašen za cara Francuske. U decembru krunisan kao Napoleon I.
■ 1836. - Rođen je austrijski Šahovski velemajstor Vilhelm Štajnic, prvi zvanični svetski šampion. Titulu svetskog šahovskog prvaka osvojio je 1886. pobedom u meču sa Johanesom Cukertortom.
■ 1860. - Republikanci proglašavaju Abrahama Linkolna za predsednika SAD-a.
■ 1868. - Rođen je ruski car Nikolaj II Aleksandrovič Romanov, poslednji monarh Rusije, najstariji sin Aleksandra III. S prestola je zbačen u Oktobarskoj revoluciji 1917, a naredne godine je pogubljen zajedno sa članovima porodice.
■ 1872. - Rođen je Bertrand Russell, engleski filozof, matematičar i društveni reformator. Bio je osnivač i predsednik Međunarodnog suda za utvrđivanje ratnih zločina u Vijetnamu. Bio je angažovan u borbi za mir i razoružanje zbog čega je dva puta hapšen. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1950. godine. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 18. Maja