www.24ur.com Vojne, migracije, vsesplošna draginja, podnebne spremembe. Kako Slovenci živimo 20 let po tem, ko smo vstopili v evropsko družino? Kdo bo naš glas v Evropski uniji, kdo bo branil slovenske interese? V 24UR Fokus nocoj soočamo kandidate sorodnih strank z desnega pola: Ljudmilo Novak – Nova Slovenija – krščanski demokrati, Aleša Hojsa – Slovenska demokratska stranka in Franca Bogoviča – Slovenska ljudska stranka.
www.24ur.com Kupari. Ime, ki je bilo v nekdanji Jugoslaviji sinonim za luksuz. Letovišče za vojaško elito, pravili so mu tudi Titovi Havaji, ki je lahko sprejelo blizu 2000 ljudi, skupaj s kampom pa krepko več kot 6000. Vsega 15 minut vožnje ga loči od obleganega bisera Dubrovnika, a turistov ni.
www.24ur.com Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je v vožnji na čas v 14. etapi dirke po Italiji zasedel drugo mesto in še povišal prednost v skupnem seštevku. Dobrih 31 km dolgo traso od Castiglione delle Stiviera do Desenzana del Garde je sicer pričakovano dobil Italijan Filippo Ganna (Ineos Grenadiers). Vrhunce lahko pravkar spremljate na Kanalu A in VOYO ter v spodnjem prenosu.
www.24ur.com Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so od lanskega novembra do letošnjega maja pregledali 732 obratov javne prehrane. Zaradi ugotovljenih hujših nepravilnosti so petim odredili začasno zaprtje.
www.24ur.com Zaradi ruske ofenzive v severovzhodni ukrajinski regiji Harkov je moralo svoje domove zapustiti skoraj deset tisoč ljudi, je sporočil guverner regije Oleg Sinegubov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem posvaril pred okrepitvijo ruskih napadov, češ da bi to lahko bil le prvi val širše ofenzive.
www.24ur.com Sodišče v kraju Pezinok je za moškega, ki je obtožen poskusa umora slovaškega predsednika vlade Roberta Fica, odredilo pripor. Kot je pojasnila tiskovna predstavnica sodišča Katarina Kudjakova so pripor odredili zaradi možnosti pobega osumljenca in nevarnosti, da bi zagrešil nova kazniva dejanja. Slovaška ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova je medtem sporočila, da je zdravstveno stanje Fica stabilno, a še vedno resno.
www.24ur.com Taylor Swift je s svojo znamenito The Eras Tour turnejo pred kratkim prispela v Evropo. Nekaj koncertov v Franciji oziroma v Parizu je že za njo, premor pred naslednjim v nizu nastopov pa je izkoristila za oddih v Italiji. Skupaj s fantom Travisom Kelcejem, ki jo spremlja na poti, sta si privoščila romantične počitnice v prestižni vili Sola Cabiati s pogledom na jezero Como.
www.24ur.com Kolesarje je na dirki po Italiji čakala še druga vožnja na čas, dolga 31,2 km med krajema Castiglione delle Stiviere in Desenzano del Garda. Do zmage na 14. etapi je prišel Filippo Ganna (INEOS Grenadiers). Tadej Pogačar, vodilni na dirki je zasedel drugo mesto in še dodatno povečal prednost v skupnem seštevku. Ne pozabite, kot vsak dan, od 18.30 vrhunci dnevnega dogajanja na Giru na Kanalu A in VOYO ter na 24ur.com.
www.24ur.com Sezona med nemško elito je končana, Bayer Leverkusen pa je na 34 tekmah vknjižil 28 zmag in šest remijev. V zadnjem krogu je blestel tudi slovenski napadalec Benjamin Šeško, ki se je med strelce vpisal še na sedmi zaporedni tekmi.
www.24ur.com Moški, ki je leta 2022 s kladivom napadel ostarelega soproga nekdanje predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi, je bil v petek obsojen na 30 let zapora, poročajo ameriški mediji.
www.24ur.com Najuspešnejša stranka na evropskih volitvah bo SDS, glasovanje za njihovo listo je v javnomnenjski raziskavi Ninamedie za Dnevnik napovedalo 22 odstotkov vprašanih. Za listo Gibanje Svoboda bi glasovalo 14,2 odstotka, za listo Vesna pa 11,3 odstotka vprašanih. Anketa kaže tudi, da zaradi sočasnih referendumov volilna udeležba ne bo bistveno višja.
www.24ur.com Tradicionalnega Pohoda na Rožnik, ki ga študenti organizirajo v sklopu Majskih iger, letos ne bo, saj predhodnega soglasja Zavoda RS za varstvo narave za izvedbo prireditve do petka niso prejeli. Pohod bodo v sredo, 22. maja, nadomestili z Odhodom z Rožnika, ki bo v Rožni dolini, so zapisali v Študentskem svetu stanovalcev.
www.24ur.com Po Francisu Fordu Coppoli, ki je v četrtek v Cannesu prikazal težko pričakovani film Megalopolis, sta filmski festival čustveno razvnela tudi Emma Stone in režiser Yorgos Lanthimos s filmom Kinds of Kindness, ki so ga prikazali v petek. Po poročanju tujih medijev je film tekmovalnega programa vzbudil buren smeh v občinstvu.
www.24ur.com Gruzijska predsednica Salome Zurabišvili je sporočila, da je vložila veto na zakon o tujem vplivu, ki je v Gruziji sprožil množične proteste. V izjavi na televiziji je dejala, da gre v bistvu za ruski zakon, ki je v nasprotju z gruzijsko ustavo in je ovira na poti Gruzije v Evropsko unijo.
www.24ur.com Evropa je sredi tedna zastala v šoku. Na Slovaškem so krogle pokosile premierja, na srečo bo preživel. Slovaki dogodek jemljejo kot opomnik, kam lahko privede boleča razklanost družbe. Nadaljuje se vojna v Gazi in čeprav so se nekateri močno trudili, je niso mogli spregledati niti na evropski paradi kiča, imenovani Evrovizija. Slabšajo se razmere v Ukrajini. Ob slabih, pretresljivih novicah, moramo zato pregled dogodkov začeti z nečim lepim.
www.24ur.com Da se življenje lahko konča v trenutku, je na lastni koži nedavno spoznala Gaja Prestor. Slovenska pevka je bila skupaj z najboljšo prijateljico na poti domov iz Pariza, ko se je njuno letalo nad Italijo znašlo sredi najhujšega neurja v zadnjih letih. Trikrat jih je zadela strela, namesto v Bologni so pristali v Milanu, mlada glasbenica, ki jo že od nekdaj spremlja strah pred letenjem, pa se ob misli na izkušnjo še danes trese.
www.24ur.com Policija je izsledila domnevnega avtorja spletne grožnje, ki je v začetku aprila povzročil preplah na slovenskih šolah. Na PU Ljubljana so potrdili, da so v tem tednu na območju murskosoboške policijske uprave izvedli posamezna preiskovalna dejanja. Neuradno naj bi šlo za moškega, ki živi v murskosoboški občini.
www.24ur.com Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić bo imel v noči s sobote na nedeljo prvo zaključno žogico za uvrstitev v finale zahodne konference. Šesta tekma, ki bo v primeru zmage Dallasa odločilna, se začne ob 2. uri zjutraj, ogledali pa si jo boste lahko na Kanalu A in VOYO.
www.24ur.com V okolici naselja Markovci se je zgodila tragedija. Otrok je padel v jašek in kljub zdravstveni pomoči umrl.
www.24ur.com Nogometaši Rogaške so po petih tekmah brez zmage v zadnjem krogu prvenstva vknjižili zmago, ki jim je zagotovila obstanek v prvi ligi. Muro so v gosteh ugnali z 1:2. Radomljani so doma remizirali z novopečenimi prvaki iz Celja in bodo za obstanek igrali dodatni dve tekmi proti drugouvrščeni ekipi druge lige. Tja se seli Aluminij, ki je v zadnjem krogu proti Domžalam klonil z 1:3.