■ 1442 - Rođen je engleski kralj Edvard IV, sin vojvode od Jorka. U ratu protiv dinastije Lankaster i posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran je za kralja Engleske, a time je kraljevska vlast prešla na kuću Jork.
■ 1758. - Rođen je američki državnik Džejms Monro, predsednik SAD od 1817. do 1825, koji je 1823. proklamovao 'Monroovu doktrinu', sa geslom 'Amerika Amerikancima'. Ona je bila izraz težnji severnoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom američkog kontinenta i potisne evropske sile, posebno nameru Svete alijanse da nasilno uguši pobune kolonija u Srednjoj i Južnoj Americi protiv Španije i Portugalije.
■ 1789. - Pobunjena posada engleskog broda 'Baunti' ostavila kapetana broda Vilijama Blaja i njegovih 18 pristalica u vodama kod Tahitija.
■ 1804. - U Zemunu je, uz posredovanje Austrije, održan sastanak srpskih ustanika sa Turcima. S turske strane bilo je 12 dahija iz Beograda, a sa srpske - vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe, vojvoda Janko Katić, barjaktar Tanasko Rajić i prota Mateja Nenadović, koji su predočili da je teško postići mir dok Turci pale srpske kuće, seku glave viđenijim ljudima i terorišu narod. I u trenutku dok su pregovori vođeni, Turci su palili srpske kuće na Čukarici, iznad koje se vio gust dim, vidljiv iz Zemuna. Srpski pregovarači vratili su se u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.
■ 1813. - Umro je ruski vojskovođa Mihail Ilarionovič Kutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega XIX veka. Uprkos protivljenju cara Aleksandra Prvog i generala, u vreme napada francuskog cara Napoleona Prvog na Rusiju 1812, posle bitke kod Borodina, pustio je Francuze da uđu u Moskvu, a zatim im nanio težak poraz, terajući ih do Pariza. U ratu protiv Otomanskog carstva 1811. veoma uspešno je komandovao ruskom Moldavskom armijom. Zbog njegove velike popularnosti u ruskom narodu, u SSSR su u Drugom svetskom ratu ustanovljena tri ordena 'Kutuzov'.
■ 1855. - Osnovan prvi veterinarski fakultet u Bostonu u SAD-u.
■ 1878 - Rođen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Barimor. Kao dete proslavio se u ulozi Olivera Tvista, a kasnije je značajne uloge odigrao u filmovima 'Grand hotel', 'Ostrvo Largo', 'Dama s kamelijama', kao i u TV seriji 'Dr Kilder'.
■ 1910. - Izveden je prvi noćni let avionom u Engleskoj.
■ 1916. - Rođen je Ferruccio Lamborghini, talijanski konstruktor istoimenog automobila.
■ 1918. - Umro je srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik je osuđen na 20 godina teškog tamnovanja. Zbog nehumanih zatvorskih uslova, oboleo je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezinu u Češkoj, i to šest meseci pre sloma Austrougarske. ...

Na Današnji Dan

Ostala Dešavanja 28. Aprila