Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Rezoluciji o Srebrenici će najverovatnije biti ponovo odložena, i to za 22. maj, saznaje "Blic". Predsednik Aleksandar Vučić naglasio je da inicijative poput nacrta rezolucije Generalne skupštine UN-a o Srebrenici ni na koji način ne doprinose procesu pomirenja, izgradnji poverenja i saradnje u regionu. Da li je odlaganje sednice UN o Srebrenici j znak da ne postoji većina za Usvajanje rezolucije, razgovaramo sa političkim analitičarem Ivanom Miletićem.
Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici zakazana je za 23. maj, objavljeno na sajtu GS UN.
Koaliciji "Biram borbu" i pokretu "Kreni Promeni" odbačene su po četiri izborne liste u Beogradu, zbog čega sad i jedni i drugi prete bojkotom i blokadom izbornog procesa 2. juna. Najnovijim izbornim mukama antibojkot opozicije naslađuju se zagovornici bojkota izbora, jer su liste koalicije "Biram borbu" u čak tri beogradske opštine odbijene zbog Izmena zakona o jedinstvenom biračkom spisku koje je predložila upravo - opozicija!
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji obišao je danas završne radove u novoj zgradi Palate pravde u Novom Sadu i tom prilikom poručio da Srbija ne postiže uspehe samo na ekonomskom frontu, već, kako je rekao, i u unapređenju pravosudnog sistema.
Dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati 16. i 17. maja u Strazburu je usvojen i na njemu se nije našlo pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE).
Gradska izborna komisija u Nišu proglasila je još tri izborne liste - "Dr Savo Manojlović - I ja sam Niš - Kreni-promeni", "Ujedinjeni za selo i grad - budimo na čisto" Zelene stranke Srbije i listu nacionalne manjine "Ujedinjeni za selo i grad - budimo na čisto" za lokalne izbore, koji će biti održani 2. juna.
Vlasti u Prištini juče su zabranile patrijarhu Porfiriju da dođe u Pećku Patrijaršiju, gde je trebalo da sa ostalim arhijerejima liturgijski otvori ovogodišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.
Gradska izborna komisija je na 13. sednici, održanoj 14. maja, usvojila Rešenje o proglašenju izborne liste broj 12 Dr Savo Manojlović – I JA SAM BEOGRAD – KRENI - PROMENI, koju je podnela Grupa građana KRENI-PROMENI BEOGRAD za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda, raspisane za 2. jun 2024. godine.
UNMIK je saopštio danas da pažljivo prati slučaj zabrane ulaska srpskog patrijarha Porfirija na KiM.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom o daljoj saradnji dve zemlje i o situaciji na Kosovu i Metohiji.
Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu Svete Trojice u Selu Naklo kod Peći.
Koalicija "Biramo" održala je danas sastanak na kome su zatražili da se prihvate sve izborne liste opozicije tvrdeći da su podnete u skladu sa zakonom.
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević ocenio je danas u razgovoru sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Vlada Srbije i u novom mandatu na čijem je on čelu, saopštila je Vlada Srbije.
Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar ocenio je danas da su šanse za dobar izborni rezultat Srpske napredne stranke u Beogradu, ali i u drugim opštinama gde su rezultati, kako kaže, potencijalno neizvesni, bolje nego što su bile u decembru 2023. godine.
Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su danas da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave "Knjiga o Milutinu" Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo i Metohiju (KiM), čime su onemogućili da se ta predstava, u kojoj glumi Nenad Jezdić, odigra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, saopštila je danas Kancelarija za KiM.
Ili ćemo imati izbore ili ćemo organizovati potpunu blokadu izbornog procesa. Oborene su izborne liste na Vračaru i Starom gradu. Oborena je izborna lista u Rakovici i na Voždovcu. Jedan od najvećih problema bilo je prikupljanje potpise. Mogli ste da vidite redove ljudi i nedovoljno overitelja, poručio je Savo Manojlović iz pokreta "Kreni promeni".
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Kancelarija Evropske unije na Kosovu, zabrinute su zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve gospodinu Porfiriju i arhijerejima koji su bili u njegovoj pratnji da uđu na Kosovo kako bi prisustvovali svečanom početku redovnog godišnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.
Dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku objavljene su u Službenom glasniku 10. maja, a stupaju na snagu dan po objavljivanju, navodi se na portalu Službenog glasnika.
Koalicija "Biram borbu" preti da neće izaći na lokalne izbore 2. juna ako se ne povuku rešenja o obaranju njenih lista na više beogradskih opština. Definitivnu odluku o tome ova koalicija doneće, prema najavama, na današnjem sastanku u 15 sati.
Mesec dana pre isteka mandata Evropske komisije u kojoj od 2019. godine vrši funkciju komesara za proširenje, Oliver Varheji došao je juče u svoju verovatno poslednju posetu Srbiji.
Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Rezoluciji o Srebrenici će najverovatnije biti ponovo odložena, i to za 22. maj, saznaje "Blic".