www.24ur.com Najodmevnejši atentat v zgodovini je bil umor ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja, zaradi opravljanja svoje funkcije pa so umirali tudi evropski politiki. Srbski premier Zoran Đinđić je bil ustreljen v srce, za španskega predsednika vlade je bila usodna bomba baskovske separatistične organizacije. Umor švedskega premierja, ki je obležal v mlaki krvi, je več kot 30 let ostajal neraziskan. V Sloveniji bi bil napad lahko usoden za Boruta Pahorja, duhove pa še vedno buri tudi atentant na Ivana Krambergerja, znanega tudi kot "dobrega človeka iz Negove".
www.24ur.com V Handlovi je atentator s strelnim orožjem ranil slovaškega premierja Roberta Fica. Napadalca, domnevno 71-letnega pisatelja in podpornika opozicijske stranke Napredna Slovaška, so pridržali. Ta je na zaslišanju povedal, da je streljal, ker se ni strinjal s politiko vlade. Fica so odpeljali v bolnišnico v Banski Bistrici, kjer so ga več ur operirali. Njegov namestnik Tomaš Taraba je zvečer sporočil, da verjame, da bo Fico preživel in da ni več v smrtni nevarnosti, medtem ko slovaški mediji poročajo, da njegovo stanje ostaja resno.
www.24ur.com Slovaški premier Robert Fico je član socialdemokratske stranke Smer – SSD. Pred tokratnim mandatom je bil predsednik vlade že med letoma 2006 in 2010 ter od leta 2012 do 2018, ko mu je predsedniški stolček odnesla afera po smrti preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka. Politično kariero je začel tudi kot član komunistične partije. Konec septembra lani, ko so na Slovaškem potekale predčasne parlamentarne volitve, je napovedal bolj prorusko slovaško zunanjo politiko in novembra naznanil, da ustavlja pošiljko orožja Ukrajini.
www.24ur.com Košarkarji Crvene zvezde so dobili tudi drugo tekmo finalne serije lige Aba. V nabito polnem Pionirju so svoje večne tekmece, košarkarje Partizana ugnali z 80:73. Posnetek tekme si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.
www.24ur.com Si je vodstvo Cankarjevega doma, pod taktirko generalne direktorice Uršule Cetinski, kupovalo politične točke in političen vpliv tudi z ugodnim oddajanjem dvoran Cankarjevega doma našim najvidnejšim politikom? Razkrivamo vsaj dva takšna primera. Založbi Beletrina in Primus sta za predstavitvi knjig dveh najbolj vidnih politikov – nekdanjega predsednika države Boruta Pahorja in sedanje predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič – stroške za najem dvorane poravnali kar s knjigami. Tak način oddajanja dvoran, brez plačila po ceniku, je najmanj nenavaden, nas opozarjajo viri. Kako pa odgovarjata nekdanji predsednik države in prva dama državnega zbora?
www.24ur.com Umrla je Gudrun Ure, zvezda uspešnice otroške TV-oddaje Super babica iz 80. let prejšnjega stoletja, stara 98 let. Njen lik babice, ki je po udaru strele dobila nadnaravne moči, je očaral na milijone oboževalcev po svetu. Serija je bila v Združenem kraljestvu na sporedu med letoma 1985 in 1987, pozneje pa še v več kot 60 državah po svetu.
www.24ur.com Pet tekmovalcev je na individualnem izzivu kuhalo s tuno, ki jo je v MasterChef kuhinji razkosal Ernest Barać. Sodnike je s svojim tuninim burgerjem navdušil Jure Pavlič, ki se je pridružil tekmovalkam na balkonu in tako ubežal izločitvenemu testu.
www.24ur.com Po poskusu atentata na slovaškega predsednika vlade Roberta Fica so voditelji več evropskih držav napad ostro obsodili. Predsednik vlade Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta Ficu zaželela čim hitrejše okrevanje. Nemški kancler je atentat označil za strahopeten napad. Slovaški predsednici je pisal tudi Vladimir Putin in atentat označil za 'pošasten zločin, za katerega ni opravičila'.
www.24ur.com Na spletnih portalih in družbenih omrežjih je zaokrožil lažen videoposnetek iz našega studia, v katerem so neznanci zlorabili podobo in glas predsednika vlade Roberta Goloba. Prav tako se na različnih spletnih straneh pojavlja lažna spletna stran gov.si, kjer je zlorabljena podoba posameznih ministrov. Gre za globoki ponaredek (t. i. deepfake) in zlorabo vladnega portala, opozarjajo na uradu vlade za komuniciranje.
www.24ur.com Dirka po Italiji se je z 11. etapo prevesila v drugo polovico. Po pričakovanjih smo zmagovalca na cilju v Francavilli al Mare dobili po skupinskem sprintu, kjer je domače navijače navdušil Jonathan Milan. Tadej Pogačar je ohranil 2:40 prednosti v skupnem seštevku. Najbolj pomembno pa je, da se je uspel izogniti hudemu padcu nekaj sto metrov pred ciljno črto.
www.24ur.com Madonna se je ob materinskem dnevu s čustveno objavo spomnila svoje matere, ki je umrla stara le 30 let zaradi raka dojke. Zvezdnica, ki je imela vedno zapleten odnos z očetom, se je na družbenem omrežju spomnila, kako težek boj je bila mati, ko je bila sama šele otrok. Zvezdnica se je matere spomnila tudi s turnejo Celebration, s katero je obeležila 40 let svoje uspešne kariere.
www.24ur.com Ameriški predsednik Joe Biden je v videoposnetku svojega predhodnika Donalda Trumpa izzval na dve predvolilni televizijski soočenji. Po oceni ameriških političnih analitikov se je za poziv odločil, ker mu ankete kažejo slabo, doslej se je namreč izogibal jasnemu odgovoru na podobne pozive Trumpa. "Pripravljen sem se soočiti s pokvarjenim Joejem ob predlaganih datumih junija in septembra in odločno predlagam več kot le dve soočenji," mu je odgovoril Trump.
www.24ur.com Koalicijski partnerici SD in Levica sta se sestali s Tomažem Veselom, ki ga je največja vladna stranka Svoboda pred dobrim mesecem predstavila kot kandidata za bodočega evropskega komisarja. Partnerji so srečanje označili za konstruktivno. V SD napovedujejo podporo Veselovi kandidaturi, v Levici se bodo o tem izrekali po evropskih volitvah.
www.24ur.com Kava je za veliko ljudi nekakšen obvezen jutranji ritual, vse bolj pa postaja tudi umetnost. Ali vam natakar, ki prinese kavo, za katero se je s posebnim motivom še posebej potrudil, polepša dan? Risanje po spenjeni kavi je umetnost, v kateri po svetu potekajo tekmovanja. Tudi pri nas so se v risanju na kavo pomerili letošnji tekmovalci, ki so se borili v različnih težavnostnih kategorijah, da bi osvojili zeleni, rdeči ali črni lonček. Pri tem so jim pod prste gledali mojstri kavnih umetnin.
www.24ur.com Predsednik francoske vlade Gabriel Attal je sporočil, da je Francija na Novo Kaledonijo, ki so jo prizadeli izgredi, poslala vojake, uvedla policijsko uro in prepovedala družbeno omrežje TikTok. Nasilni protesti so na otočju izbruhnili zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici.
www.24ur.com Enajsto etapo dirke po Italiji je po pričakovanjih odločil sprint glavnine, v katerem je bil še drugič na letošnjem Giru najboljši Jonathan Milan. Drugi je bil Kaden Groves, tretji pa Giovanni Lonardi. Tadej Pogačar je brez večjih težav ohranil rožnato majico.
www.24ur.com V oddajo Svet na Kanalu A se čez dobra dva meseca vrača ena bolj priljubljenih televizijskih voditeljic informativnih oddaj Nuša Lesar. Konec julija bo nasmejana Ribničanka ponovno stopila pred kamero in nas ob 18. uri prijazno pozdravila ter nam predstavila novice dneva. Kako se voditeljica počuti pred končanim porodniškim dopustom?
www.24ur.com Dan pred razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki bo zapečatila usodo kazni, ki jih slovenski ribiči dobivajo od Hrvaške, so ti, skupaj s predstavniki zunanjega in kmetijskega ministrstva, preigravali mogoče izide. Bo sodišče kazni razveljavilo? Ali jih potrdilo? Se bo morda razglasilo za nepristojno odločanja v tem postopku? Vse to so mogoči scenariji. Pri tem pa ribiči upajo, da jih država, ne glede na izid sodbe, ne bo pustila na cedilu.
www.24ur.com Košarkarje Dallasa v noči s srede na četrtek čaka peta tekma serije proti Oklahomi. Po štirih obračunih sta ekipi v zmagah poravnani, razplet petega spopada pa bo nedvomno močno vplival na to, kdo bo na naslednjo tekmo, ki bi lahko bila že odločilna, prišel boljše razpoložen.
www.24ur.com Kralj Karel III. je razkril svoj prvi uradni portret po njegovem kronanju maja lani. Sliko je ustvaril umetnik Jonathan Yeo in prikazuje Charlesovo figuro na rdečem ozadju, na desnem ramenu pa mu sedi metulj. Slikar je tudi avtor portreta pokojnega princa Filipa, sicer Charlesovega očeta, prav na račun slike pa so po družbenih omrežjih zakrožile številne šale.