Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u sredu 15. maja sa državnom podsekretarkom za javnu diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen.
Predsednik Republike Aleksandar Vučić održaće danas govor na temu Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda u Ruskom domu u Beogradu.
Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, biće održana danas u Briselu, a glavna tema biće pronalaženje rešenja u vezi sa odlukom takozvane Centralne banke Kosova o upotrebi dinara.
Eko Forum, koji za cilj ima otvaranje diskusije o najčešćim greškama prilikom implementacije strategija zaštite životne sredine, društva i upravljanja, održaće se od 20. do 22. maja na Zlatiboru.
Ujedinjene nacije tvrde da je izraelski tenk napao jasno označeno vozilo UN u ponedeljak, ubivši jednog bezbednosnog zvaničnika UN iz Indije i ranivši drugog bezbednosnog zvaničnika iz Jordana.
Sajam zapošljavanja i stručnog usavršavanja biće održan u Novom Sadu, uz učešće više od 50 kompanija, saopštila je danas Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ).
Na jugozapadu, jugu i istoku Srbije danas će biti umereno do potpuno oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima, koji će posle podne biti praćeni grmljavinom uz prosečnu količinu padavina od 15 do 30 mm, a lokalno i više.
Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosi danas 117,1216 dinara, što je neznatna promena u odnosu na juče, objavila je Narodna banka Srbije.
Na današnji dan 1848. godine proglašena je Srpska Vojvodina u Sremskim Karlovcima, Skupština predstavnika 175 crkvenih opština vojvođanskih eparhija, zajedno s delegatima iz Kneževine Srbije, koja je prethodno dva dana ranije, izabrala mitropolita Josifa Rajačića za patrijarha, a pukovnika Stevana Šupljikca za vojvodu - proglasila je Srpsku Vojvodinu. Skupština je istakla pravo Srba u Austriji (Ugarskoj) na autonomni politički i kulturni razvoj. Srpska Vojvodina je obuhvatala Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s bečejskim i šajkaškim okruzima (takođe deo Granice) i Banat sa Vojnom granicom i kikindskim okrugom. Austrijska (i Ugarska) vlada proglasile su odluke Majske skupštine nezakonitim, ali je austrijski ustav od 4. marta 1849. potvrdio osnivanje Srpske Vojvodine i Tamiškog Banata, u koje su uključeni Bodroška, Torontalska, Tamiška i Krašovska županija i Rumski i Iločki okrug Sremske županije. Srpska Vojvodina je dobila status posebne upravne teritorije, a austrijski car je poneo i titulu srpskog velikog vojvode.