Izdvajamo ličnu ispovijest Izraelca koji sa sve većim brojem sunarodnjaka protestuje protiv vlade svoje države. Uprkos ličnim gubicima, poziva na rješenje koje isključuje rat.
Macron je u zadnje vrijeme oštriji po pitanju odbrambenih pitanja, a u četvrtak je pozvao na snažniju, integriraniju evropsku odbranu.
Komandant ukrajinske vojske rekao je da Rusija izvodi napade duž cijele linije fronta, te da je postigla taktičke uspjehe u nekim pravcima.
Energetski forum održan u Neumu je bio prilika da se još jednom upute ozbiljne (in)direktne prijetnje da je pravo vrijeme za početak djelovanja.
Aktivisti kažu da mijanmarska vojska koristi Rohinje kao živi štit i podstiče tenzije između budističke i muslimanske zajednice.
Južna Afrika obilježila je 30 godina od prvih demokratskih izbora 1994. koji su označili kraj aparthejda.
Jedan vrtić na jugu Pojasa nastavio je sa odvijanjem nastave podigavši šator nakon što su izraelske bombe uništile zgradu u kojoj se nalazio.
"Samo čujemo o humanitarnoj pomoći, ali ništa nismo dobili. Rat nas još nije ubio, ali izgleda da ćemo umrijeti od gladi", kaže stanovnik Gaze.
Smatraju da je video ponižavajući za žrtve i povratnike.
Ujedinjene nacije upozorile su još u martu da blokiranje humanitarne pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze može da predstavlja 'ratni zločin'.
Posljednjih mjeseci ukrajinske snage polako se povlače u regiji Donbas uz velike gubitke, a čelnici upozoravaju da bi se linija ratišta mogla raspasti zbog ogromne nestašice municije i ljudstva.
Preševom će do lokalnih izbora 2. juna upravljati Privremeno tijelo koje je imenovala Vlada Srbije, nakon što je raspustila tamošnju skupštinu. 
Širenje mnogih bolesti i epidemija posljedica je izlijevanja kanalizacijskih voda po ulicama i među šatorima prognanika, te zbog nedovoljnih količina pitke vode.
Više od 200 hiljada građana u Hrvatskoj koristi digitalni novčanik. U pametnim telefonima uz sebe uvijek imaju ličnu kartu i zdravstvenu knjižicu, a najnovija mogućnost je digitalizacija pasoša.
Navodi se da je dron dizajniran da luta oko određenog područja dok ne pronađe metu.
Rusija tvrdi da je uništila 17 bespilotnih letjelica koje je lansirala Ukrajina.
Prošlo je nekoliko mjeseci, a Skupština Kosova nije izglasala međunarodne sporazume o kojima ovise strane donacije.
Među njima su poznati ljekari i profesori koji se, kako kažu, ne mogu pomiriti sa zlom koje se čini u Gazi, ali i Ukrajini i svugdje gdje ubijaju civile.
Ako Hamas odbije prijedlog, Izrael će pokrenuti kopnenu operaciju u Rafahu i to bi se moglo dogoditi veoma brzo.
Policija je koristila silu protiv studenata koji mirno protestuju u svojim kampusima.
Od predstavnika medija zatraženo je da bojkotuju događaj u znak podrške i sjećanja na palestinske novinare koje su ubile izraelske snage.