Spasi, Gospode, narod svoj, i spasi mene.
Ako ne spaseš narod Tvoj i moj, a spaseš mene, ja ću se u Raju osećati u tuđini.
Usliši, Gospode, molitvu pravednika Tvojih Save i Nemanje, te grešni narod spasi Tvoj, iako je grešan.
Kako si spasavao Jerusalim od neznabožaca i krivokletnika, tako spasi i Beograd od bezvernika, da se glasi spasenje od Tebe, a ne od ljudi.
Iznemože narod Tvoj od čekanja, ne kušaj do kraja strpljenje njegovo, Gospode. Gospode, iznemože narod Tvoj od čekanja.
Sva se zemlja pokri trupovima vernih Tvojih, ne možemo da kopamo, a da motika ne zvekne o kosti srodnika naših i ne odjekne bolno u dušama našim.
Nema njive koja nije groblje, niti drveta koje nije nadgrobni spomenik. Sva je srpska zemlja groblje.
Smiluj se, Gospode i spasi narod svoj, sa mnom ili bez mene.
Amin.
Gospode Isuse Hriste, Koji si Sam bio Dete, i Koji si decu voleo i blagosiljao, pomiluj i spasi decu našeg vremena, da se nekrštena krste, a krštena da se verom u Tebe i ljubavlju prema Tebi utvrde. Spasi, Gospode, onu decu koju njihovi neverujući ili zloverni roditelji kvare bezbožjem ili zloverjem i odvlače ih od Tebe, Koji si jedini Spas i Izbavitelj njihov. Spasi, Gospode, i onu decu koju bezdušni zli učitelji, bezbožni ili zloverni, udaljuju od Tebe Tvorca njihovog, i uvode u društvo dušom ogubanih. Spasi, Gospode, onu decu čije čiste duše oskrvnjuje svaki nemoral na ulici i razvrat u pozorištu, na televiziji i u bioskopu. Spasi ih od ovih nečistota. Spasi, Milostivi, i onu dečicu bez roditelja koja su pala pod ruku surovih staratelja, zlih očuha i maćeha spasi ih od slušanja hulnih reči i gledanja zlih dela. Pomozi, Svemogući, da deca uzrastu i sazru za sinovstvo Božije i građanstvo Nebeskog Grada na večno spasenje, a u Tvoju slavu i hvalu. Amin.
O Milostivi Gospode i Bože koji si zapovedio da poštujem oca i majku, i zaista si do smrti sam pokazao skromnu poslušnost Tvojim roditeljima, iz dubine duše molim Ti se, o Isuse Hriste, Bože moj, čuj moju molitvu i pomiluj moje roditelje koji me podižu u Tvojoj blagodati i ljubavi. Zaštiti ih od đavola, opasnosti i bolesti, daruj im zdravlje i milostivo izlij na njih Tvoje bogate darove. Blagoslovi njihove napore i dela, pomiluj ih po velikoj milosti Tvojoj, da bi ti verno služili i da kroz njih i ja budem dostojan da Te slavim i služim. Amin.
Spasi, Gospode, ljude Svoje i blagoslovi nasledstvo Tvoje, pobedu nad protivnicima darujući i Krstom Svojim čuvajući mnogostradalni narod naš.
Kada si na stražu stao svoje bogodane vlasti, Lazare, tada si nedremljivo oko stekao za čuvanje bogodanoga Ti stada, i za njega si se do smrti potrudio, i otuda si i nagradu primio za trude svoje. Novoprosijalom zvezdom javio si se na pravoslavnom zapadu, sijajuću svetlim lučama svojih moštiju svima vernima, a najviše svome Otačestvu, i sve si ih privukao presvetlom sijanju Tvojih podviga i ogradio svetlošću od tame nesvetle, Lazare, i od zveri što po tami dolaze da stado razgrabe. Onaj što na visotu Božiju hulu izreče gordim okom gledajući Tvoja dobra, Lazare, lažljivim lukavstvom pokušao je da Te pokrade, a Ti premudrost istinsku, Hrista Boga, u domu srca svoga imajući, gordoga si pod noge Svoje pokorio, kličući: Nema svetoga osim Tebe, Gospode! Pobesnelog Turčina videvši gde s mnoštvom neznabožaca protiv Tebe dolazi, Lazare, davidski si na borenje sa njim izašao i njega kao drugog Golijata pobedio, uzvikujući: Nema svetoga i nema pravednoga iznad Tebe, Gospode!
Poborniku Pravoslavlja i Mučeniku nelažnom hvalu i slavu svi verni Tebi prinosimo, Lazare, jer se nisi ubojao bogoborne zveri što reče: „Dođite da istrebimo slavitelje Prave Vere sa zemlje srpske, te da se ne pomene ime Pravoslavlja među njima“. Kao Gedeon svesilni, na najezdu mnoštva turskog nasrnuo si, netrpeći da hramovi molitveni i sasudi sveti budu oskvrnjeni. Voleći više da za njih umreš i dušu svoju da položiš, i glave si odsečenje za njih pretrpeo, uzvikujući: Slava sili Tvojoj, Gospode! Svesilnim svojim usrđem, Lazare, uhvativši se u koštac sa hvalisavim Turčinom i njega pobedivši, uzvikivao si: „Neka se prolije krv moja u ljubavi Hrista mojega, jer volim više da puzim u domu Boga mojega nego li da blagujem u truležnosti“. Tebe molimo, Sveti, prilježno, za Crkvu vernu pomoli se za koju si i krv Svoju Mučeničku izlio i Pravoslavnoj Veri krepost protiv neprijateljskih jeresi izmoli i mir štovateljima svojim, Lazare!
Kao ruža bagrenolika i jabuka blagovona i kao krin poljski i kao miro blagovono grobnica tvoja, Lazare, oblaguhavajući nas, veseli nas i , u svojoj sredini je imajući kao riznicu mnogocenu, njome se krasimo, Spasa veličajući. Od nesreće svake nas izbavi, jer smo Tvoja pastva.
O, svepevana Carice, Nebeska, Presveta Bogorodica, što bespočetnoga rodi Cara slave, pojcima Svojim sagrešenja oproštaj i života napredak u blagostanju podaj molbama Svetoga Tvoga Lazara Velikomučenika!
Otačstvo Ti što Tebe uzgaji Tvojim povojima hvali se, a podvizima i stradanjima Tvojim krasi se, novi među Mučenicima, Lazare! Svetla je i Crkva Spasa i Boga, koja kao riznicu bogatu - Svete Tvoje mošti ima, a mi, verni, spomen tvoj služeći, molbeno uzvikujemo:
IZBAVI POŠTOVAOCE SVOJE OD SVAKOGA ZLA MOLITVAMA SVOJIM!
Spasi, Gospode, i pomiluj decu moju (imena), supruga moga / suprugu moju (ime), roditelje moje (imena) , duhovnoga oca moga (ime), kumove moje (imena), srodnike moje (imena) i sve pravoslavne.
Gospode, ne znam šta da molim od Tebe. Ti jedini znaš šta je meni potrebno. Ti ljubiš više mene nego što ja umem ljubiti sebe. Oče, daj slugi Svome ono što ja sam ni iskati ne znam. Ne usuđujem se iskati ni Krst, ni utehu, samo stojim pred tobom: srce je moje otvoreno Tebi. Ti vidiš potrebe, koje ja ne znam. Vidi i postupi samnom po milosti Svojoj. Porazi i isceli, obori i podigni me, ništ sam i nem pred Svetom voljom Tvojom i nedokučivim za mene sudovima Tvojim. Prinosim sebe na žrtvu Tebi, predajem se Tebi. Nemam želja, osim želje da ispunim volju Tvoju. Nauči me da se molim. Ti se Sam u meni moli. Amin.